Educatief materiaal

Oorlogsgeheimen

Op 4 mei om 15.30 uur zendt KRO-NCRV de film Oorlogsgeheimen uit op NPO Zapp. Een indrukwekkende film, gebaseerd op het boek van Jacques Vriens. Oorlogsgeheimen gaat over Tuur, zijn vriend Lambert en hun klasgenootje Maartje die in Zuid-Limburg wonen. Ze krijgen te maken met ingewikkelde gebeurtenissen en komen voor moeilijke keuzes te staan. Wie is in deze tijd te vertrouwen en wie niet? De film gaat over vriendschap, verraad en verdriet, maar laat kijkers ook zien hoe het leven eruitzag in oorlogstijd. Ook geeft de film uitleg over de verschillende rollen in de oorlog: Duitsers/Nazi’s, NSB-ers en verzetsleden.

Bij deze film is zowel voor het primair onderwijs als voor het voortgezet onderwijs educatief materiaal vervaardigd voor Nederland en België.

Primair onderwijs

Werkboekje

In het werkboekje komen de verschillende (historische) onderwerpen uit de film aan bod. De onderwerpen worden geduid en in historisch perspectief geplaatst. Waarom was het oorlog? Wat wilden de Nazi’s? Hoe was het leven in oorlogstijd voor kinderen? Al deze vragen worden in het lesmateriaal uitgelegd aan de hand van fragmenten uit de film. In Oorlogsgeheimen spelen vriendschap en geheimen een grote rol. De oorlogsjaren waren immers angstige en onzekere jaren. En iemand vertrouwen was moeilijk. In het materiaal ook aandacht voor The making of van de film Oorlogsgeheimen en natuurlijk ook voor auteur Jacques Vriens.

U kunt de werkboekjes gratis bestellen voor uw leerlingen in een veelvoud van 30 exemplaren. Slechts de handling- en verzendkosten van € 8,95 excl. BTW worden in rekening gebracht. U ontvangt hiervoor digitaal een factuur direct na uw bestelling.

Bij de werkboekjes hoort een digitale docentenhandleiding voor de leerkracht.

Bestellen Download handleiding

Voortgezet onderwijs

Krant

In de 12-pagina krant komen verschillende (historische) onderwerpen uit de film aan bod. De onderwerpen worden geduid en in het historisch perspectief geplaatst. Hoe was het leven in oorlogstijd voor jongeren? Diverse vragen in het educatieve materiaal worden uitgelegd aan de hand van fragmenten uit de film. In het materiaal wordt er ook een kijkje achter de schermen gegeven. Leerlingen leren zo wat er komt kijken bij het maken van een film als Oorlogsgeheimen.Primair- en voortgezet Onderwijs

Digitale les

Als aanvulling op de gedrukte materialen is er een interactieve, digitale les beschikbaar, die gebruikt kan worden door de bovenbouw van het primair onderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Aan de hand van filmfragmenten, krijgt de leerlingen een aantal situaties voorgelegd waar vragen over beantwoord kunnen worden. Er wordt een onderscheid gemaakt in het niveau van de vragen. Via onderstaande buttons gaat u naar de les van uw keuze.

Digitale les Primair Onderwijs

Digitale les Voortgezet Onderwijs

Over ons

In opdracht van Bijker Film & TV en Rinkel Film is het educatieve materiaal bij de film Oorlogsgeheimen gemaakt door Young Crowds. Young Crowds is gespecialiseerd in communicatie met kinderen en jongeren. Young Crowds verzorgt de marketing, de strategie, het creatieve concept, de uitvoering en ook de distributie van de vervaardigde materialen. Op de website www.youngcrowds.nl is een overzicht te vinden van de projecten die in de afgelopen jaren gemaakt zijn voor diverse klanten.

Vragen?

Voor vragen over het lesmateriaal of opmerkingen kunt u e-mailen naar oorlogsgeheimen@youngcrowds.nl. Meer informatie over de film vindt u op de Facebookpagina van Oorlogsgeheimen.